Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Het nieuwe coronavirus

Telefoonnummers

Landelijk informatienummer
Voor vragen over coronavirus is er een algemeen nummer: 0800 - 1351  (7 dagen per week 8.00-20.00 uur)

Aanmelden voor een test op het coronavirus
Voor een afspraak voor een test op het coronavirus is er het telefoonnummer: 0800 - 1202 (7 dagen per week 8.00-20.00 uur)

GGD IJsselland
Contact met GGD IJsselland bij vragen over het coronavirus: 088 - 443 03 70 (niet bellen voor de uitslag van een coronatest)

Hulplijnen
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? In het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM vind je een overzicht van beschikbare hulplijnen.

Landelijke maatregelen

Er gelden landelijk maatregelen. Tijdens de persconferentie op 24 juni zijn de landelijke maatregelen opnieuw verruimd. Bekijk hier de maatregelen die gelden vanaf 1 juli.

Over het nieuwe coronavirus

Er is een uitbraak van een nieuw coronavirus. In veel landen is het virus vastgesteld, waaronder Nederland. Mensen die ziek zijn, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden).

Op onze website houden we in een algemeen nieuwsbericht de belangrijkste informatie actueel. In een apart nieuwsbericht staat informatie voor scholen en kindercentra. Voor zorgprofessionals hebben we informatie en links, bijvoorbeeld over de meldingsplicht van het nieuwe coronavirus.

Ik heb klachten, kan de GGD mij testen?

Heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus, zodat je weet waar je aan toe bent. Je kunt je al voor een test op het coronavirus aanmelden als je milde klachten hebt. Bel om een afspraak te maken het landelijke nummer 0800 - 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Je kunt dan terecht op een van de vier testlocaties in onze regio. Patiënten in het ziekenhuis met klachten die passen bij het coronavirus worden daar getest.

Meer informatie over de coronatest

Non-COVID-19-test

Sommige landen zien Nederland als hoog risicoland voor COVID-19. Deze landen kunnen je vragen een recente non-COVID-19-verklaring te tonen. Je kunt deze verklaring niet bij de GGD krijgen. Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. 

Hygiënemaatregelen

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Houd afstand van elkaar (1,5 meter)

  

Doet de GGD bron- en contactonderzoek?

Ja, we doen bron- en contactonderzoek en zijn dit ook blijven doen in deze periode. We stemmen ons werk af op de richtlijnen van het RIVM. In dit filmpje zie je wat bron- en contactonderzoek precies is.

Meer weten? Lees de informatie van GGD GHOR Nederland hierover.

Informatie van het RIVM en Rijksoverheid

Laatste update: 1 juli 2020