Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Omgaan met kinderen in coronatijd

Het zijn bijzondere tijden voor ons allemaal. Ook voor de kinderen. Wat kun je doen?

Praten met je kind over het coronavirus

Voor kinderen is het een spannende en bijzondere tijd. Het is goed om met je kind te praten over het nieuwe coronavirus. Ook kun je ze uitleggen waarom het belangrijk is om je handen te wassen en hoe ze dit goed kunnen doen. Op de website van opvoeden.nl vind je handige tips. Of kijk afleveringen van bijvoorbeeld het jeugdjournaal terug. 
Tip: praat ook over andere onderwerpen dan het coronavirus.

 
Ritme en thuisonderwijs

Nu je kind een deel van de tijd naar school of een kinderdagverblijf gaat, is het belangrijk om een ritme aan te houden. Sta op de dagen dat je kind niet naar school gaat op een normale tijd op.  Er is informatie online te vinden over thuisonderwijs, bijvoorbeeld op deze website. Volg in elk geval de instructie van de school. Denk ondertussen ook aan wat beweging voor je kind. Doe eventueel een beweegspelletje tussendoor. 

Na schooltijd

Wat doe je als het thuisonderwijs voor die dag klaar is? Op internet is er een groot aanbod aan ideeën en tips. Denk aan luisterboeken via de LuisterBieb, koken of bakken en bordspellen. Veel dingen zijn in deze tijd gratis beschikbaar gesteld. Zo ook de ‘Thuisklets’ van Gezinnig. Dit is een blad met leuke en educatieve ideeën. Op dezelfde website kun je ook een dagplanning downloaden.

Afspreken, spelen en feestjes

Kinderen onder de 12 mogen, mits ze gezond zijn, lekker buiten spelen met andere kinderen. Binnen spelen mag wel, maar de regels voor binnenhuis bezoek ontvangen blijven wel van kracht. Dat betekent dus niet meer dan drie bezoekers en anderhalve meter afstand houden. Verjaardagsfeestjes en logeerpartijtjes kunnen dus nog niet. Wil je kind trakteren op school? Overleg dan met de juf of meester of dat kan en onder welke voorwaarden. 

Spanning

Als we met zijn allen bij elkaar zitten, geeft dat mooie momenten. Maar het kan ook meer stress geven. We zitten dichter op elkaar. Hierdoor kan er meer spanning zijn. Ook de angst voor het onbekende of het wegvallen van de vaste routines kan angst of stress geven. Wees lief voor elkaar, kijk naar mogelijkheden en leg daar de focus op. Loopt de spanning thuis op? In dit document vind je tips en telefoonnummers.

Als je kind corona krijgt of heeft

Tot nu toe worden bijna alle kinderen die corona krijgen een beetje of nauwelijks ziek. Ook kinderen met een chronische aandoening lijken niet zieker te worden dan andere kinderen. Je kind kan daarom thuis uitzieken. Laat je kind pas weer naar school gaan als het 24 uur klachtenvrij is. 

Als er iemand anders in het gezin benauwdheidsklachten of verkoudheidsklachten krijgt, moet je je kind thuis houden. Heeft iemand in het huishouden koorts? Dan blijft iedereen thuis. 

Leestip

Aafke Meijer en Gertie Mooren schreven het (voorlees)verhaal Prinsesje Hadith en het geheimzinnige virus dat je niet ziet met thema’s als: waar komt de ziekte vandaan, wat is dit virus, niet naar school, afstand houden, steeds nieuwe regels, mensen missen, ziek worden en overlijden. Maar ook over hoop en troost. Aan het eind vind je vragen om met jonge kinderen te praten over deze vreemde tijd.

Stream the Professor

Elke woensdagochtend om 11:00 is er een livestream op YouTube met een professor van de Universiteit Utrecht. Je kunt de professor vragen stellen via de chat aan de zijkant van het scherm.Ga naar deze website voor meer informatie.